Waarom in eigen voedsel voorzien?

Er zijn verschillende redenen om (gedeeltelijk) in je eigen voedsel te voorzien:

– Je kunt producten oogsten die veel lekkerder en rijper zijn dan die uit de winkel. Regulier fruit en groenten worden tegenwoordig meer op houdbaarheid, transporteerbaarheid en productiviteit dan op smaak en voedingswaarde geselecteerd. Er worden bijvoorbeeld maar een handvol variëteiten van elke soort aangeboden welke dan ook meestal nog onrijp zijn. Dit terwijl de lekkerste rassen vaak minder lang houdbaar zijn, maar wel ontzettend veel smakelijker. Goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld de Taybes of de Mirabel pruim.

– Je kunt producten oogsten met een veel hogere voedingswaarde, met name door een hoger en gevarieerder gehalte aan mineralen en sporenelementen. Door te zorgen voor een levende, vitale bodem, waaraan de juiste mineralen zijn toegevoegd (zie pagina grondverbetering), krijg je gezondere planten met hogere gehalten aan mineralen en sporenelementen. Je lichaam krijgt nu makkelijker het hele spectrum aan mineralen en sporenelementen binnen en bijkomend voordeel is dat de producten een stuk beter smaken!

– Je weet wat je eet. In je eigen tuin bepaal je zelf welke middelen je gebruikt. Residuen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest kun je dus uitsluiten. Bij elk ander product dat je koopt in de winkel kun je dit helaas niet uitsluiten, er zijn altijd bepaalde niveaus van residuen toegestaan, al dan niet schadelijk voor je lichaam, dat mag je zelf bepalen. Zelf hebben wij liever helemaal geen bestrijdingsmiddelen in onze voeding: better safe than sorry!

– Veel lagere ecologische voetafdruk. De meeste mensen kennen het pleidooi voor lokaal voedsel wel. Lokaler dan uit je eigen tuin wordt het niet. Er is helemaal geen transport nodig en ook geen andere machines en tractoren. Dus geen belasting voor het milieu!

– Verder zijn er nog talloze andere redenen, zoals dat het een erg voldaan gevoel geeft en ontspannend werkt om in je eigen tuin bezig te zijn; het educatief en leerzaam is voor kinderen om te zien waar hun voedsel vandaan komt en dat je producten kunt telen, bijvoorbeeld klein fruit, dat in de winkel (zeker biologisch) erg duur is. Als voorbeeld frambozen of blauwe bessen.