Paw Paw

Sjef van Dongen uit Zeeland gaat de vrucht Paw Paw in Noordoost Brabant telen. Daarvoor krijgt hij van de regionale samenwerking Agrifood Capital een zaaigeld subsidie. Deze heerlijke vrucht is geschikt voor verse consumptie en een extract ervan voor medicinaal gebruik. Paw Paw lijkt namelijk veelbelovend ter voorkoming en behandeling van kanker.

Paw Paw

De Nederlandse naam voor Paw Paw (Asimina triloba) is roomappel. Het vruchtvlees heeft een zoete, tropische smaak die lijkt op een mix van banaan, mango en vanille. In Noord-Amerika telen ondernemers deze vrucht op grote schaal. Uit deze Amerikaanse ervaringen blijkt dat de vrucht een goede inkomstenbron kan zijn. Voor Noordoost Brabant ligt er dan ook een kans om hiervoor een markt te creëren. Dit vergt de nodige tijd, de plant heeft namelijk zeven jaar nodig om voor het eerst vruchten te dragen. De teelt van de Paw Paw biedt daarnaast Nederlandse onderzoekers de kans om de gezondheidseffecten van deze vrucht dichtbij huis te onderzoeken.

Samenwerking opzetten en financieel plan uitwerken

Deze zaaigeld subsidie is ervoor bedoeld om een business- en teeltplan uit te werken waaruit de haalbaarheid blijkt. Daarnaast gaat Van Dongen vanuit zijn bedrijf Fruitzforlife aan de slag met het opzetten van een samenwerking met grondeigenaren, onderzoeksinstituten en verwerkende voedsel en farmaceutische bedrijven. Het Zeelandse bedrijf werkt volgens de principes van permacultuur en agroforestry, waarbij natuurontwikkeling wordt gecombineerd met landbouw. Door het creëren van zoveel mogelijk biodiversiteit in combinatie met de weerbaarheid van de Paw Paw zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Met Ark Natuurontwikkeling is Van Dongen aan het onderzoeken of het mogelijk is om deze teelt toe te passen in de ondernemende Ecologische hoofd Structuur (EHS) van natuurgebied de Maashorst.

pawpaw

Reacties zijn gesloten.