Opening schoolbosje Zeeland

‘Zoveel mogelijk mensen van dit bos laten genieten’

Opening schoolbosje Zeeland tijdens Oerfestival De Maashorst

Door Simone van de Wijdeven
ZEELAND – In het kader van Oerfestival De Maashorst opent wethouder Hans Vereijken op dinsdag 16 oktober om 15 uur het schoolbosje aan de Straatsven in Zeeland, dichtbij camping De Heische Tip. Sjef van Dongen (links op de foto) van Fruitzforlife, specialist in eetbare landschappen, verzorgt die middag een rondleiding. Het schoolbosje is onderdeel van het programma ‘Meer Maashorst, een gezond landschap.’

In april 2017 is de eerste aanzet gemaakt tot het ontwikkelen van het schoolbosje. Diverse fruitbomen, variërend van appel, kers tot nashiperen of uiensoepboom zijn toen geplant. Anderhalf jaar later is het bos omgebouwd tot een echt speel- en beleefparadijs. De gemeente Landerd wilde een ruimte creëren waar sport en spel volop mogelijk zijn, maar waar je in de nabije toekomst ook vruchten kunt plukken en eten. Eetbare landschapen, zoals voedselbossen, winnen in binnen- en buitenland steeds meer aan populariteit. “Gezondheid is hot”, vertelt Sjef van Dongen. “Steeds meer mensen raken overtuigd van duurzame systemen. We worden bewuster van het klimaat. De discussie leeft, zeker na de hete zomer dit jaar. Een eetbaar landschap biedt vele voordelen. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, er is relatief weinig arbeid nodig, grote productvariëteit is mogelijk waardoor je risico’s verspreidt. Plagen komen dan ook niet zo snel voor. Er ontstaat een natuurlijk evenwicht.”

Oerfestival
De gemeente heeft ervoor gekozen om juist tijdens het Oerfestival het schoolbosje officieel te openen. Oer is terug naar de natuur. Inmiddels zijn de sport- en klimtoestellen en informatieborden over het gebruik ervan en uitleg over het eetbare landschap geplaatst. Deze borden gaat de wethouder onthullen. Het doel is om zoveel mogelijk mensen in de toekomst van dit bos te kunnen laten genieten en fruit te kunnen plukken. Er wordt nu al veel gebruikgemaakt van de speeltuin. Sjef van Dongen is vanaf het begin betrokken bij de opzet van dit schoolbosje. “We willen met Fruitzforlife mensen inspireren, laten zien dat het anders kan. Van een hectare grond kun je heel wat voedsel oogsten. Daarbij vergt het bos op den duur weinig tijdsinvestering. Als het eetbare landschap eenmaal is aangelegd, dan heb je na de beginjaren weinig onderhoud eraan. Want alles groeit en houdt zichzelf in stand.”

Twee rondleidingen
Speciaal voor het Oerfestival organiseert Sjef eveneens twee rondleidingen in zijn eigen tuin, waar hij uitleg geeft over eetbaar landschap. “Op 19 oktober hebben we een ochtend- en middagrondleiding. Die zijn inmiddels volgeboekt. Maar via onze nieuwsbrief kunnen mensen zich altijd inschrijven voor nieuwe rondleidingen in 2019. De rondleidingen vinden plaats tussen eind mei en eind oktober.”

Overige activiteiten
Het schoolbosje wordt dinsdagmiddag 16 oktober ook in gebruik genomen om te bewegen. In de middag spelen de buurtsportcoaches van Landerd SpoRtZO het spannende spel Archery Attack met alle kinderen die mee willen doen. Verder is er een bootcamp en start er een gezonde wandeling vanaf het schoolbosje. De Heische Tip bakt vanaf 16 uur pizza’s, terwijl kinderen marshmallows mogen roosteren boven het vuur. Deze dag op de Heische Tip start al om 12 uur.

Voor het hele programma van het Oerfestival: www.oerfestivaldemaashorst.nl

 

Reacties zijn gesloten.