Nashi peren

Nashi peren (Pyrus pyrifolia), ook wel zandpeer of Aziatische peer genoemd, groeien goed in Nederland. De vruchten hebben een smaak die lijkt op die van een gewone peer met de hardheid van een appel. Daarom worden ze ook wel appelperen genoemd. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt. In Nederland zijn deze peren bijna niet te verkrijgen in de winkel.

Qua teelt is het een makkelijke boom, die na de eerste paar jaar weinig aandacht meer nodig heeft. Het enige punt is dat de bomen zeer productief zijn, met een erg grote vruchtzetting. Ze dienen dan ook eigenlijk elk jaar uitgedund te worden, omdat anders de vruchten te klein blijven en de boom overbelast raakt. In het voorjaar van 2015 was er in Noord-Brabant nog late nachtvorst, de gewone peren hadden daarom weinig of geen fruit, maar de Nashi peren daarentegen wel. Dunnen was dit jaar niet nodig, omdat er ook bij de Nashi bomen sprake van relatief minder vruchtzetting was.

Wij hebben inmiddels ervaring met de volgende cultivars (rijptijden):

nashi peer

Nashi peer cultivar ‘Niitaka’

Japanse cultivars:
‘Chojuro’ (begin sept.)
‘Hosui’  (begin sept.)
‘Kosui’ (begin sept.)
‘Niitaka’ (begin sept.)
‘Shinko’ (eind sept.)
‘Shinseiki’ (eind aug.)
‘Nijisseiki’ (begin sept.)
‘Hakko’ (eind aug.)
‘Hayatama’ (half – eind aug.)
‘Tama’ (aug.)

Chinese cultivars:
‘Mischiraz’ (okt. – nov.)
‘Ti Tu’ (okt. – nov.)

Koreaanse cultivars:
‘Sik Chon Early Pear’ (begin-half sept.)
‘Kil Tsu Pear’ (okt.)
‘An Ben’ (okt.-nov.)

Cultivar ontwikkeld in Frankrijk:
‘Naddel’ (sept. – okt)

Op dit moment zijn onze favorieten: Hayatama, Niitaka

 

 

 

One Comment:

  1. Luk Van der Velpen

    Beste, naar aanleiding van de omschakeling van traditionele teelten naar niche teelten (en bio) had ik graag wat meer informatie over nashi gehad. Dit uit commercieel oogpunt, welke rassen zouden hier goed in passen? Hoeveel verschillende soorten zouden we moeten planten (rekening houdend met minstens 1 heel vroeg en 1 late zodat we een grotere oogstspreiding kunnen hebben). De olympic heb ik gezien bij Frijns boomkwekerijen, kennen jullie die ook?

    Alvast bedankt.
    mvg,
    Luk Van der Velpen, België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *